top of page
Поиск
  • Фото автораТетяна Тищук

ПРИПИНЕННЯ ШЛЮБУ В УКРАЇНІ: ДОКУМЕНТИ, СТРОКИ, ВАРТІСТЬ, КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ


Згідно зі ст. 104 СК шлюб припиняється внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим чи внаслідок розірвання шлюбу (здійснюється за ініціативою одного з подружжя або за спільною заявою подружжя). Це вичерпний перелік підстав припинення шлюбу.

Припинення шлюбу відрізняється від визнання шлюбу недійсним тим, що воно має місце на майбутній час, у той час як визнання шлюбу недійсним володіє зворотної силою і припиняє правові наслідки шлюбу з моменту його укладення.

Давайте розберемо кому та як діяти у цій ситуації, та з’ясуємо ключові моменти при припиненні шлюбу, адже після цих подій виникають інші правові відносини, такі як:

- Спадкування

- Поділ майна подружжя

- Призначення аліментів

- Встановлення місця проживання дитини (дітей) тощо.



1. Якщо шлюб припиняється внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим, припинення шлюбу не потребує спеціального оформлення.

Припинення шлюбу в наслідок смерті одного з подружжя здійснюється на підставі свідоцтва про смерть.

Припинення шлюбу в наслідок оголошення померлим одного з подружжя – на підставі рішення суду щодо оголошення особи померлою, яке набрало чинності. Згідно зі ст. 264 ЦПК рішення суду про оголошення особи померлою є підставою для реєстрації її смерті в органі РАЦСу і видачі Свідоцтва про смерть.

Так, якщо шлюб припинився внаслідок смерті одного з подружжя, то інший має право на визначення своєї частки у спільному майні та право на спадкування щодо майна померлого.

Якщо особа, яка була оголошена померлою, з’явилася, і відповідне рішення суду скасовано та актовий запис про смерть анульовано, її шлюб з іншою особою може бути поновлений за їхньою заявою, за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі. Орган РАЦС анулює актовий запис про розірвання шлюбу та відповідне свідоцтво, видане на його підставі.


2. Розірвання шлюбу

Українським законодавством передбачено два способи розірвання шлюбу – через органи РАЦСу та через суд. Розлучення через РАЦС – коли спільних дітей немає та обоє з пари згодні на розлучення. Через суд – коли є діти, розлучення бажає лише хтось один з подружжя або ж сторони не мають можливості з’являтись до РАЦСу.

У разі розірвання шлюбу відділом державної реєстрації актів цивільного стану, шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу і документом, що підтверджує факт розірвання шлюбу є свідоцтво про розірвання шлюбу. При розірванні шлюбу судом він припиняється у день набрання чинності судовим рішенням і документом, що підтверджує факт розірвання шлюбу є судове рішення.


Якщо один з подружжя помер до набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу, вважається, що шлюб припинився внаслідок його смерті.

Якщо у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу один із пожружжя помер, вважається, що шлюб припинився внаслідок його розірвання.


Якщо шлюб припинився внаслідок його розірвання то особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Після розірвання шлюбу припиняються й права, передбачені іншими галузями права, зокрема право на одержання одним із колишнього подружжя спадщини після смерті другого з них, право на пенсійне забезпечення у зв'язку з втратою годувальника, тощо.

З розірванням шлюбу перестає діяти передбачена Сімейним кодексом України презумція згоди одного з подружжя на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном другим з подружжя.



Розірвання шлюбу РАЦС:

За спільною заявою подружжя - за місцем проживання подружжя або одного з них за умови спільної згоди та відсутності неповнолітніх дітей. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

За заявою одного з подружжя - проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання подружжя або одного з них, якщо другий із подружжя:

1. визнаний безвісно відсутнім;

2. визнаний недієздатним.


При поданні заяви на розлучення через РАЦС обидві сторони процесу мають надати наступні документи:

· паспорти

· оригінал свідоцтва про шлюб

· заповнений бланк заяви на розірвання шлюбу

· оригінал квитанції про сплату державного мита (8,5 грн)

Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, та видає свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу.

Якщо подружжя не з'явилося для проведення державної реєстрації розірвання шлюбу і не повідомило про причину неявки протягом трьох місяців з дня подання відповідної заяви, заява втрачає чинність.

У разі якщо подружжя через поважну причину не може з'явитися до органу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації розірвання шлюбу у встановлений для них день, строк такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день.


Розірвання шлюбу через суд:

У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, шлюб може бути розірваний лише у судовому порядку. Справи про розірвання шлюбу розглядаються судами в порядку позовного та окремого провадження. З 2020 року така категорія категорія справ може розглядатися у порядку спрощеного провадження.

У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Якщо шлюб розривається через суд, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається.


У порядку окремого провадження розглядаються справи про розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя, яке має дітей. А також, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі.

Документи, які необхідно подати:

1. Копії паспортів подружжя.

2. Копію Свідоцтва про шлюб.

3. Копії Свідоцтв про народження дітей.

4. Спільну заяву про розірвання шлюбу.

5. Копію договору «Про виховання і забезпечення дитини після розірвання шлюбу батьків».

6. Квитанція про оплату судового збору (496,2 грн)

При розірванні шлюбу за спільною заявою подружжя обов'язковою є наявність згоди між дружиною та чоловіком щодо розірвання шлюбу, а також нотаріально посвідчений договір про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Також в цьому договорі можна прописати аліменти, або укласти окрему угоду «Про розмір аліментів на дитину». Якщо прописати положення про аліменти в договорі «Про виховання і забезпечення дитини після розірвання шлюбу батьків», то зобов'язання по їх сплаті виникають з моменту укладення договору. Вам не потрібно буде звертатися в суд для визначення розміру аліментів. Для стягнення аліментів (у разі їх несплати) буде достатньо виконавчого підпису нотаріуса.

Особливостями судової процедури в порядку окремого провадження є те, що, суд не з’ясовує причини розлучення, не вживає заходів щодо примирення подружжя, але при цьому суд повинен перевірити відповідність умов Договору інтересам дитини, а також пересвідчитись, що умови Договору не порушують засади рівності прав батьків дитини.

Також варто зазначити, що суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.


У порядку позовного провадження судами загальної розглядаються справи про розірвання шлюбу у випадках, коли один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу або ухиляється від подання спільної заяви подружжя до органу реєстрації актів цивільного стану чи суду.

Документи, які подаються до суду:

1. Копію свого паспорта.

2. Копію Свідоцтва про шлюб.

3. Копії Свідоцтво про народження дитини (дітей).

4. Позовну заява про розірвання шлюбу.

5. Квитанція про сплату судового збору (992,4 грн)

Позовні заяви про розірвання шлюбу подаються до суду за місцем проживання відповідача. Виняток становлять позови, якщо під їх опікою знаходяться малолітні або неповнолітні діти, а також коли цього вимагає стан здоров’я заявника або інші поважні причини.

Після подачі позовної заяви про розірвання шлюбу, суд може надати строк для примирення подружжя. Суд визначає його з урахуванням думки обох подружжя, наявності неповнолітніх дітей, інших обставин справи. Якщо у визначений судом строк примирення між сторонами не відбулось суд розглядає справу і приймає рішення по суті.

З 08.02.2020 року, відповідно до частини четвертої статті 274 Цивільного процесуального кодексу України розірвання шлюбу в судовому порядку може здійснюватися за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до статті 275 Цивільного процесуального кодексу України, справи в порядку спрощеного позовного провадження розглядаються судом протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.


Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений будь-ким з подружжя у випадках:

· вагітності дружини;

· протягом одного року після народження дитини.

Отримати дозвіл на розлучення у таких випадках можна як за ініціативою чоловіка, так і за рішенням дружини, однак кожен із варіантів відрізняється процесуальними особливостями.

· визнання батьківства іншою людиною шляхом подання заяви про визнання батьківства;

· до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про батька дитини виключено із актового запису про народження дитини;

· протиправні дії стосовно дружини або дитини (право на розірвання шлюбу за таких обставин не пов'язується з винесенням судом обвинувального вироку).

Якщо жінка виступає проти розірвання шлюбу під час вагітності, позов чоловіка буде відхилено.


267 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Спадкування за заповітом

Заповіт є одностороннім правочином, що спрямований на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Згідно ч. 3 ст. 202 ЦК...

Comments


bottom of page