top of page
Поиск
  • Фото автораТетяна Тищук

Ключові положення загальної мобілізації в Україні

24 лютого 2022 року Президент України видав Указ «Про загальну мобілізацію». Така мобілізацію проводиться на усій території України (окрім не підконтрольних їй територій, станом на 23 лютого) та протягом 90-та днів з дня її оголошення, тобто – 24 лютого, а Верховна Рада України затвердила Указ 3 березня. Якщо простими словами, то загальна мобілізація - це поповнення армії новими військовослужбовцями. Підлягають мобілізації громадяни здатні виконувати військовий обов'язок віком від 18 до 60 років (кому виповнилося 60 – не підлягають мобілізації). Згідно Указу загальна мобілізація триватиме до 25 травня 2022 року, однак ця дата може змінюватися залежно від ситуації. Якщо розпочата росією війна досі триватиме, тоді її термін продовжать.



Інформація від начальника Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Романа Горбача:

1. Перша черга оперативного резерву – колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року).

2. Друга черга оперативного резерву – військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом;


3. Мобілізаційний резерв – військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль;


4. Громадський резерв – решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.


Варто розуміти, що вищеперелічені хвилі є умовними, і на практиці особи, які мали б призивати у 3-тій хвилі отримали повістки раніше, і навпаки. Однак, першочергово на службу призиваються саме ті громадяни, які мають військовий досвід, але не лише вони. Окрім безпосередньо бойових підрозділів, існують частини забезпечення для виконання функцій яких і залучаються представники «мирних» спеціальностей.


15 березня розпочато 2-гу хвилю мобілізації та резервісти і контрактники, які перебували на обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військкомати), вже відбули до своїх військових частин і виконують завдання з оборони. Зараз проводиться мобілізація переважно військовозобов’язаних, які раніше проходили службу і мають досвід, — тож можуть бути направлені до військових частин. А ті, що раніше не проходили, але підлягають мобілізації, — у обов’язковому порядку відправляються до навчальних центрів ЗСУ, де проходять відповідну підготовку і лише після того вирушають до військових бойових частин з виконанням завдань з оборони. Підготовка здійснюється за скороченою програмою і триває від тижня до трьох. Мобілізовані можуть бути направлені до тих регіонів, де це необхідно, а не за місцем проживання.


Жінки призиваються на військову службу, якщо стоять на обліку і мають дефіцитні військові спеціальності (медицина, зв'язок, обчислювальна техніка, радіоелектроніка, тощо). Станом сьогодні, як повідомляється представниками ЗСУ, жодна жінка не була мобілізована без її згоди.


На загальних підставах, призивання на військову службу відбувається після вручення повістки. Представники ЗСУ, в свою чергу, зазнають, що під час загальної мобілізації чекати на повістку чи дзвінок не потрібно. Чоловіки мають самі прийти до центрів комплектування та захищати Україну. Проте, варто чекати повістку, чи приходити для виконання військового обов’язку не очікуючи повістку – вирішувати кожному окремо. Проте, відмова від неї — порушення закону. За ухилення від військової служби у воєнний час передбачено від трьох до п'яти років позбавлення волі. Наразі, можуть вручити такі види повісток: для уточнення облікових відомостей, проходження медичної комісії, прибуття на військову дільницю, призову на службу до Збройних сил України. Зараз повістку можуть вручати не тільки представники військкоматів, але й представники військових органів та інших військових формувань і представники місцевого самоврядування.





53 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Спадкування за заповітом

Заповіт є одностороннім правочином, що спрямований на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Згідно ч. 3 ст. 202 ЦК...

Comments


bottom of page